Zawartość alkoholu w winie

Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem przemiany materii, który pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, aby uwolnić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, który pozostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest pomiędzy 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury wrzenia. Wina posiadają ponadto niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one bezpośrednim wynikiem fermentacji, ale hydrolizy pektyn (znajdujących się w skórce winogrona) za pomocą działania enzymów. Ponieważ pektyna znajduje się bardziej w skórce niż w soku, białe wina zawierają dużo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych przypadkach się podgrzewa sok, aby usunąć tą zawartość metylową, chociaż w takiej ilości nie jest ona szkodliwa dla organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *