Energia zgromadzona w organizmie

Energia zgromadzona w organizmie


Celem właściwego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje zasobów energii. Praca mięśni nie jest tutaj wyjątkiem i organizm wykorzystuje różne źródła celem pozyskania energii. Niniejszy artykuł będzie mieć na celu wskazanie, które procesy energetyczne zachodzą w naszych mięśniach, jak i omówienie wszelkich źródeł energii, które wykorzystywane są przez nasz organizm na co dzień.

Energia z pokarmu

Niezbędną do życia energię nasz organizm może otrzymywać razem ze spożywanym jedzeniem. Jednostkę energii stanowi kaloria. Jedna kaloria jest ilością ciepła potrzebą celem ogrzewania 1 grama wody do 1 stopnia Celsjusza. Większość energii otrzymywana jest z poniżej wymienionych składników odżywczych:

tłuszcze,
białka,
węglowodany.

Węglowodany stanowią najbardziej istotne źródło energii dla organizmu, najwięcej ich znajdziemy w makaronie, ryżu i w chlebie. Znakomitym źródłem węglowodanów będą jaja, ryby i mięso. Oleje zaś niemalże w całości złożone są z kwasów tłuszczowych.

Składniki mineralne i witaminy same w sobie nie będą w stanie dostarczyć nam energii, niemniej jednak biorą czynny udział w najbardziej istotnych procesach energetycznych, które zachodzą w naszych organizmie.

Wartość energetyczna różnorodnych produktów spożywczych różni się o siebie w znaczący sposób. Oczywiste będzie, iż im bardziej aktywny tryb życia prowadzimy, tym więcej żywności będziemy potrzebować i tym bardziej musi ona dostarczyć nam więcej energii. Ponadto powinna zawierać odpowiednie składniki pokarmowe.

Najbardziej istotnym źródłem energii dla organizmu będą oczywiście węglowodany. Odpowiednio zbilansowana dieta zapewni organizmowi różnorodne rodzaje węglowodanów, niemniej jednak większa jej część będzie musiała pochodzić ze złożonych węglowodanów. Nie mamy tutaj na myśli oczywiście węglowodanów zawartych w słodyczach. Powinny to być bardziej wartościowe pokarmy, bogate także w inne składniki pokarmowe.

W jaki sposób można otrzymać energię podchodzącą z pożywienia?


Po tym, jak spożyjemy posiłek, będzie on zalegał przez jakiś czas w naszym żołądku. Tam dzięki sokom trawiennym rozpocznie się proces jego trawienia. Proces tenże odbywa się w jelicie cienkim, w wyniku czego składniki pokarmowe rozpadają się na dużo mniejsze jednostki, co daje nam możliwość ich wchłaniania poprzez ściany jelita do krwi. W tymże momencie organizm ma szanse wykorzystać składniki pokarmowe celem wyprodukowania energii, która będzie później wytwarzana, jak i przechowywana w formie ATP.

Cząsteczki ATP złożone są z adenozyny, jak i trzech grup fosforanowych połączonych ze sobą w szereg. Zapasy energetyczne koncentrują się w chemicznych związkach pomiędzy fosforanowymi grupami. Celem uwolnienia energii, jedna spośród grup fosforanowych musi ulec odłączeniu, to znaczy ATP rozpadanie się do ADP, wraz z wydzielaniem się energii.

ATP odgrywa bardzo istotną rolę w energetycznych przemianach
ATP jest przede wszystkim znane jako dosyć uniwersalne źródło energetyczne dla wszelkich biochemicznych procesów, które zachodzą w organizmach żywych. Poza tym ATP jest podstawowym nośnikiem energetycznym w komórkach.

Każda spośród komórek zawiera dosyć ograniczone ilości ATP, które zazwyczaj jest zużywane w przeciągu kilku sekund. Aby możliwie było przywrócenie ADP do ATP, potrzebna będzie energia, która powstanie właśnie w czasie utleniania się węglowodanów, białek i kwasów tłuszczowych w komórkach naszego organizmu.

Zapasy energetyczne w naszym organizmie


Po tym, jak w naszym organizmie dojdzie do pełnego wchłonięcia się składników odżywczych, pewna ich część odłoży się z pewnością w roli rezerwy w postaci tłuszczu, jak i glikogenu.

Glikogen także zaliczany jest do grupy węglowodanowej. Niemniej jednak jego zapasy w naszym organizmie są znacząco ograniczone i przechowywane w tkance mięśniowej, jak również w wątrobie. Podczas wykonywania wysiłku fizycznego glikogen rozpada się zawsze do prostszej formy, czyli glukozy. Glukoza w połączeniu z tłuszczami krążącymi w organizmie dostarcza energię do pracujących stale mięśni. Procesy używalności składników odżywczych zależne będą za każdym razem od czasu trwania, jak i od rodzaju wykonywanych ćwiczeń fizycznych.

Glikogen to substancja składająca się z cząsteczek glukozy, które połączone są w bardzo długie łańcuchy. Jeżeli zapasy zgromadzonego glikogenu będą w normie, nadmiar węglowodanów zostanie przekształcony w tłuszcze.

Na ogół aminokwasy, jak i białko nie są na ogół wykorzystywane przez nasz organizm w roli źródła energetycznego. Niemniej jednak w wypadku jakichkolwiek niedoborów składników pokarmowych na tle bardzo wysokiego energetycznego zapotrzebowania aminokwasy, które znajdują się w tkankach mięśniowych także mogą posłużyć w roli źródła energetycznego. Białko, które pochodzi ze spożywanego przez nas pokarmu może posłużyć w roli źródła energetycznego, albo zostać przekształcone w tłuszcze tylko i wyłącznie w wypadku, kiedy zapotrzebowanie na nie w roli budulcowego materiału będzie w zupełności zaspokojone.

Szukasz sprawdzonego serwisu o sterydach i nie tylko? Zapraszamy na wielkamasa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *