Jak określić cel dietetycznotreningowy?

Wiele osób, które rozpoczyna swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki nie wie jak określić swój cel dietetyczno- treningowy.

Zadajemy sobie wówczas podstawowe pytanie “masa czy redukcja?”. Warto zatem spojrzeć w lustro i ocenić w sposób jak najbardziej obiektywny stan swojej sylwetki. Taka obiektywna ocena znacznie przyspieszy proces kształtowania naszej figury. Bardzo często zdarzają się sytuacje, w których ludzie (błędnie oceniając swoją sylwetkę) postanawiają albo rozpocząć budowanie masy mięśniowej przy znacznej ilości nadprogramowego tłuszczu, lub wręcz przeciwnie ludzie, którzy z natury mają drobną budowę i są szczupli chcą wyrzeźbić mięśnie nie mając przy tym większych ilości tłuszczu. Jak więc to ocenić, by obrać dla siebie jak najlepszą drogę w procesie kształtowania sylwetki i aby ta nasza droga przyniosła zamierzone rezultaty? 

1. Dla kogo przeznaczona jest redukcja?

Podstawowym założeniem redukcji jest utrata tkanki tłuszczowej, przy jednoczesnym uwidocznieniu mięśni. Polega ona przede wszystkim na racjonalnym deficycie kalorycznym który powinien wynosić maksymalnie 300- 500 kalorii, które odejmujemy od naszego całkowitego zapotrzebowania kalorycznego (CPM). Deficyt ten nie powinien być zbyt głęboki. Najlepsze efekty osiągniemy bowiem podchodząc do redukcji racjonalnie i ze spokojem, wprowadzając przede wszystkim zdrowe nawyki na lata. Należy pamiętać, że naszym celem jest definitywna redukcja tłuszczu przy czym nie chcemy się narazić na efekt jojo. Taka sytuacja ma miejsce właśnie, gdy znacząco ucinamy podaż kalorii, by po chwili rzucić się na jedzenie i tym samym nasze utracone kilogramy wracają. 

U zdecydowanej większości osób należy najpierw zredukować trochę tkanki tłuszczowej, by później przejść do budowania mięśni. Nie dotyczy to jednak osób, które z natury mają drobną budowę ciała. Warto również przy ocenie sylwetki posłużyć się wskaźnikiem BMI, którego wartość mimo że nie jest dokładnym odwzorowaniem naszej sylwetki pozwala nam w miarę możliwości ocenić czy owa redukcja jest potrzebna. Trzeba jednak pamiętać o tym, że BMI określa średnią masę ciała, nie biorąc pod uwagę czy kilogramy pochodzą z tłuszczu czy z mięśni a te ważą więcej niż tłuszcz. Najważniejsze jest więc to, co widzimy w lustrze. Budowanie masy mięśniowej przy jednoczesnym znacznym otłuszczeniu organizmu może również powodować liczne problemy zdrowotne, w tym problemy metaboliczne. Warto więc przede wszystkim kierować się swoim zdrowiem i dobrym samopoczuciem a piękna sylwetka powinna być tylko dodatkiem. Pamiętajmy zatem, że nasze ciało w drodze do pięknej sylwetki jest jak pociąg który rusza w trasę z jednej stacji do drugiej. Chcesz dojechać bezpiecznie, czy wykoleić się po drodze?

2. Dla kogo przeznaczona jest masa?

Budowanie masy mięśniowej jest przede wszystkim celem dla osób regularnie trenujących na siłowni. Od okresu budowania mięśni powinny zacząć przede wszystkim osoby szczupłe, które nie mają wystarczającej ilości komórek tłuszczowych. U takich osób znaczą część energii będą pochłaniały mięśnie. Tak samo ma się sytuacja w przypadku osób będących po intensywnej redukcji, która często była efektem zbyt niskokalorycznych diet. Osoby takie często narażone są na sylwetkę typu skinny fat. Sylwetka taka powstaje w momencie nieprawidłowej redukcji masy ciała, powodując redukowanie masy mięśniowej zamiast tłuszczowej. W efekcie tego mamy wysoki procent tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym minimalnym poziomie mięśni, które spaliliśmy ową redukcją. W przypadku takich osób najlepiej byłoby przejść na masę przy jednoczesnym profesjonalnym treningu siłowym, któego celem będzie odbudowa straconych mięśni. Dopiero wtedy możemy przejść do spalania tkanki tłuszczowej. Okres tzw “masy” nie polega jednak na zjadaniu wszystkiego co popadnie. Jego celem jest świadoma, niewielka nadwyżka kaloryczna (np. 300 kalorii) w stosunku do naszego całkowitego zapotrzebowania kalorycznego, przy jednoczesnym regularnym treningu siłowym, który ukształtuje naszą sylwetkę i wyrzeźbi mięśnie. 

3. Czy można zamienić tłuszcz w masę mięśniową?

Jest to od wielu lat kwestia sporna. Część specjalistów uważa, że w pewnych okolicznościach może być to możliwe, natomiast inni uparcie twierdzą, że nie jest możliwe jedno i drugie. Należy liczyć się z tym, że każdy organizm jest inny i każde ciało będzie inaczej reagować na różne procesy. Istnieje np spora szansa, że osoby, które wracają do treningów po dłuższej przerwie będą wykazywały bardzo dobre tempo utraty tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym budowaniu masy mięśniowej. Oczywiście pod warunkiem, że w momencie gdy przestały ćwiczyć miały już względnie umięśnione ciało. Jest to tzw. “pamięć mięśniowa” 

Dodatkowo, możemy czasem też zauważyć takie zjawisko u osób zaczynających swoją przygodę z siłownią. Są to osoby, które mają genetyczne predyspozycje do budowania masy mięśniowej. Nie powinniśmy jednak z góry zakładać, że należymy do takich osób, gdyż jest to kwestia mocno indywidualna. 

4. Podsumowanie

Decydując się na proces kształtowania naszej sylwetki powinniśmy przede wszystkim nauczyć się nie porównywać do innych. Jest to proces bardzo indywidualny i o wyborze masy czy redukcji powinno przesądzać jedynie nasze odbicie w lustrze i samopoczucie we własnym ciele. Należy pamiętać, że żaden kalkulator czy wskaźnik nie będzie na tyle dokładny, by pokazać nam którą ścieżkę mamy wybrać. 

Zaciekawił cię nasz artykuł zapraszamy do naszego serwisu wielkamasa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *